• Fri brevfrakt (spårbart från 59kr)
  • Snabba leveranser
  • Öppet köp i 90 dagar

 Fri brevfrakt

 90 dagars öppet köp

Surfplatteskal till barn – Allt du bör tänka på!

När surfplattan ska användas av yngre barn tillkommer ofta en del saker att tänka på. Det mest självklara är att surfplattan är i större behov av skydd då yngre barn har lättare för att tappa plattan eller på annat vis hantera plattan på ett vårdslöst sätt. Men det finns även andra saker som kan vara värt att lägga lite extra energi och fokus på innan man fattar köpbeslutet.

I den här artikeln tittar vi närmare på vad som är viktigt att tänka på, och ger dig förhoppningsvis goda förutsättningar att välja ett skal som passar dig och ditt barns behov perfekt. 

Skalets skyddsfunktion – Vad ska man titta på?

När man granskar skalets skyddande funktion finns det några punkter som kan vara väl värda att fästa lite extra vikt vid. 

Hur långt sticker kanterna ut – Vikigt för skärmskyddet

Som princip kan man tänka sig att ju längre ut kanterna går desto bättre skydd ger skalet. Samtliga skal som är anpassade för barn klarar att skydda surfplattans mjuk- och hårdvara vid tapp, så i det här fallet är det skärmens skydd som är mest intressant. Om ytan som plattan tappas mot är oregelbunden ökar nämligen risken markant för att skärmen drabbas av sprickor. Med ett rejält skal minskar risken för att skärmen får direktkontakt med den oregelbundna ytan och därmed minskar också risken för en sprucken skärm. 

Vill man vara riktigt på den säkra sidan går det alltid att komplettera med någon typ av skärmskydd. 

Skalet ur ergonomisk synvinkel – Några viktiga detaljer!

När man ska inhandla ett surfplatteskal till barnets platta är det lätt att man stirrar sig blind på säkerhetsaspekten av skalet och missar andra detaljer som kan vara väl så viktiga. 

Fördelar med handtag

En aspekt som är viktig att titta på är huruvida skalet är funktionellt i förhållande till ergonomi. Exempelvis kan väl genomtänkta handtag göra att barnet lättare kan variera sitt grepp vid användning. 

Nackdelar med handtag

En nackdel är att barnet endast använder handtagen vilket kan leda till ett statiskt användande. Här är det en fördel om skalet kombinerar handtag med stativ för att möjliggöra variation.

Fördelar med stativ

En annan viktig detalj är om skalet kommer med inbyggt stativ. Att alltid använda sin surfplatta genom att hålla den i händerna kan på sikt leda till problem med nacke och axlar då positionen blir väldigt statisk och ovarierad. Ur det perspektivet kan ett inbyggt stativ vara mycket bra då det erbjuder goda möjligheter för variation och att faktiskt ha händerna fria.

Nackdelar med stativ

Nackdelen med stativ är främst att skalet blir en aning klumpigare. Här kan det vara bra att kolla hur stativet fälls in och om skalet är väl genomtänkt ur ett smidighetsperspektiv.

Stativ – Möjlighet att variera vinklar?

Om det finns inbyggt stativ är det också en fördel om stativet kan varieras i flera vinklar. Också här tänker vi främst ur ett variationsperspektiv. Sen är möjligheten till olika vinklar även bra ur en funktionell synvinkel.

Smidighet eller säkerhet?

För att få ut maximalt ur maximalt smidighetsmässigt måste man vanligtvis kompromissa lite med säkerhet och vice versa. För den som vet att surfplattan mestadels kommer användas i hemmet kan ett rejält skal med hög säkerhet vara bra. För den som är mycket på resande fot kan det istället vara prioriterat med ett lite mindre och smidigare skal. 

Vill man inte behöva välja finns givetvis möjligheten att inhandla flera olika surfplatteskal och ha ett optimalt för varje tillfälle eller situation. 

Rolig design – Kul för barnen!

Att välja skal till de yngre barnen bör också ta design i hänseende. På samma sätt som en vuxen gärna vill ha snygg design på sina prylar uppskattar även barn estetik. Smaken är vanligtvis lite olika och som tur är har vi en uppsjö med olika skal med rolig design att välja på. Flera tillverkare har väl genomtänkta skal som kombinerar design med funktion. Som exempel finns det funktionella skal som ser ut som en elefant eller fjäril där handtagen är elefantens öron eller fjärilens vingar. 

En rolig och barnvänlig design går alltså alldeles utmärkt att kombinera med hög funktion!

Giftfritt material

Att välja ett giftfritt skal står givetvis högt på önskelistan vilket tillverkarna är väl medvetna om. 

Skal som är EVA-märkta kan rekommenderas om man vill ha ett bra material. EVA står för Ethylene-vinyl acetate och betraktas generellt sett som ett giftfritt material. Du kanske känner igen materialet från exempelvis foppatofflor eller gummistövlar för barn. Materialet är mjukt, lätt och funktionellt.

Vet man med sig att ens barn gärna tuggar på saker kan det kännas extra tryggt att skalet kommer med EVA-märkning.

Kombinera utifrån dina behov

Om du hittar ett skal som kombinerar de egenskaper som vi nämnt i artikeln har du troligtvis hittat rätt. Vissa egenskaper, som exempelvis storlek på skalet, bör anpassas efter individuella behov medan andra är mer generellt gångbara. 

Vi hoppas att du efter läsning av denna artikel har en bra grund att stå på inför ditt beslut kring vilket surfplatteskal du ska inhandla till barnens surfplatta.

Slutligen vill vi önska dig en riktigt trevlig dag!

Produkten har blivit tillagd i varukorgen