• Fri brevfrakt (spårbart från 49kr)
  • Snabba leveranser
  • Öppet köp i 90 dagar

 Fri brevfrakt

 90 dagars öppet köp

Huawei P40 Pro

Som namnet antyder är P40-pro seriens premiummodell. Ett perfekt val för den teknikintresserade som alltid vill se till att hålla sig uppdaterad och njuter av att använda den senaste tekniken.

Som alltid när en serie kommer i några olika varianter är det av stort intresse att försöka jämföra serierna för att se vad man betalar extra för att få eller vad man försakar om man väljer budgetvarianten.

Vi kommer därför rikta in oss på att jämföra och beskriva de huvudsakliga skillnaderna mellan framförallt P40 och P40-pro. Vi tänker att det är framförallt det valet du står emellan när du vill veta mer om Pro.

Så om du står i valet och kvalet mellan de olika modellerna hoppas vi att det här kan en artikel som ger dig tillräckligt med kött på benen för att kunna göra ett väl avvägt och välinformerat beslut.

I likhet med P40 använder även Pro-modellen Huaweis egna App Gallery. Detta innebär att vissa appar som finns i Google Play inte är förinstallerade eller möjliga att ladda ned till telefonen. Appar som berörs är bland annat Gmail och Youtube.

Swish och Bank-ID finns att ladda ned via AppGallery!

Häng med så jämför vi!

Skärmen – Viss skillnad i både storlek och upplösning

Vi börjar med skärmen och kan snabbt konstatera att Pro-modellen kommer i en aning större tappning. P40 mäter in på 6,1 tum medan Pro har ett skärmmått på 6,58. Vet du med dig att du trivs med en lite större skärm väger alltså vågskålen mot Pro och vice versa.

Även upplösningen är större på Pro där du får 2640*1200 att jämföra med 2340*1080. Kanske inte den där skillnaden som är helt avgörande för ett otränat öga, men den teknikintresserade i allmänhet och skärmintresserade i synnerhet kommer nog märka skillnad och uppskatta den bättre upplösningen.

Vi går vidare och jämför kamerafunktionerna.

Skärmen förtjänas självklart att skyddas! Här hittar du våra skärmskydd till P40 Pro:
https://skalhuset.se/mobiltillbehor/huawei/huawei-p40-pro/huawei-p40-pro-skarmskydd/

Kameran – Skillnader i både front- och bakkamera

Den enda funktion som delas när det gäller bakre kameran är 50MP vidvinkel. När vi granskar ultravidvinkel finner vi att den skiljer sig ganska rejält. 40MP mot 16MP i standardmodellen. Även telefoto skiljer sig en del med 12MP mot 8MP i Pro-modellens favör. Pro-modellen kommer också med djupsensor vilket P40 helt saknar.

Den främre kameran skiljer sig främst i det att Pro ha djupsensor vilket P40 saknar.

Sammanfattat kan vi se att om det är kameran som verkligen lockar med Huaweis P40-serie kan det vara väl värt att lägga ett par extra tusenlappar för att verkligen inte tumma på kvalitet och funktion över huvud taget.

Med det sagt är det en kanonkamera som står till förfogande även i standardutförandet av P40.

Du kan även skydda kameran med hjälp av detta kameralinsskydd:
https://skalhuset.se/mobiltillbehor/huawei/huawei-p40-pro/huawei-p40-pro-kameralinsskydd-plastfilm/

Prestanda – Hur mycket lagring behöver du?

När det kommer till prestandan delar Pro mycket av de huvudsakliga funktionerna med sin namne. 8GB RAM och Kirin 990 5G-kärnan är identisk i de två modellerna.

Här finns den stora skillnaden i lagringsutrymmet. Pro kommer med plats för 256 GB lagring medan P40 har hälften med sina 128 GB. Det gäller för båda telefonerna att du kan lägga till ett minneskort med upp till 256 GB extra.

Summerat kan vi se att det inte är några avgörande skillnader i denna kategori frånsett lagringsutrymmet. 

Om du ofta irriterar dig över att telefonen är full kan det vara något att ha i åtanke.

Batteri – Vissa skillnader även här!

Även batteriet uppvisar vissa skillnader mellan modellerna. Pro-modellens är mer kraftfullt och mäter in på 4200 mAh mot P40:s 3800 mAh.

En ganska stor skillnad är också att Pro kommer med möjlighet till trådlös snabbladdning och trådlös batteridelning, något som inte erbjuds i standardutförande.

Återigen ser vi att det för den detalj- eller teknikintresserade uppenbarar sig vissa skillnader i de flesta av telefonernas funktioner.

Damm- och fukttålighet – Viss differens!

Den sista uppenbara skillnaden finns i damm- och fukttåligheten. Pro kommer med IP68 mot P40:s IP53. Detta innebär att Pro-modellen är en aning mer motståndskraftig när det kommer till känslighet för fukt och damm.

Nu har vi gått igenom de mest avgörande skillnaderna mellan dessa modeller. Givetvis finns det även en hel rad med likheter så vi tänkte presentera några delar där telefonerna faktiskt är identiska.

Operativsystemet – Android 10

Vad gäller operativsystemet är det Android 10 som sitter i båda modellerna.

Säkerhet – Ansiktsigenkänning och fingeravtryck

Båda modellerna har begåvats med både ansiktsigenkänning och fingeravtrycksläsare i skärmen. Så för den som vant sig vid ansiktsigenkänning och har svårt att tänka sig något annat fungerar alltså båda modellerna lika bra och kan betraktas som likvärdiga på denna punkt.

AI-Tekniken – Den hjälpande handen

Avseende den avancerade AI-tekniken behöver du heller inte kompromissa oavsett vilken telefon du landar i. Tekniken som hjälper till med allt från batteriprestanda, till film och foto-funktion är nämligen inbyggda i båda varianterna med samma funktion.

Avslutningsvis ska vi titta lite närmare på Huaweis App Gallery, vilket vi nämnde som hastigast i inledningen.

App Gallery istället för Google Play – Vad innebär det?

En ganska stor förändring är att hela P40-serien kommer med ett nytt system för att hantera applikationer. App Gallery är Huaweis egna appbutik och serien har därmed inte tillgång till Google Play.

Många tänker då att telefonen inte drivs av Andriod. Detta är dock fel. Det är enbart applikationssytemet som är utbytt.

För dig som kund innebär det att det finns en rad appar som helt enkelt inte är möjliga att komma åt. Google Maps och Youtube är exempel på två stora appar som inte är tillgängliga i App Gallery. Nu är det inte så att App Gallery saknar alternativ så du behöver inte vara orolig för att inte ha någon karttjänst över huvud taget exempelvis.

App Gallery är väl etablerad i stora delar av världen och främst i Asien. I Norden är det dock helt nytt. App Gallery har inlett en storsatning mot den nordiska marknaden och är anpassad för att det ska finnas så många nödvändiga svenska appar som möjligt. Som vi nämnde i inledningen finns bland annat viktiga Bank-ID och Swish tillgängliga för nedladdning.

Det finns även möjlighet att önska appar som inte finns än direkt i AppGallery-appen. Detta indikerar att AppGallery siktar på att kontinuerligt uppdateras och anpassas för att kunna erbjuda den nordiska marknaden allt de  kan önska sig av appmarknaden. 

Om det skulle vara så att du saknar en app är det alltså ingen omöjlighet att det jobbas på den just nu och att den släpps inom en snart framtid.

Sammanfattning – Vilka avgörande skillnader hittade vi?

Om vi ska sammanfatta kan vi se att det fanns en rad skillnader och även en rad likheter. Det är helt klart två bra telefoner som delar mycket av det goda.

Om vi riktar in oss på varför P40 Pro kommer med ett högre pris är det främst några funktioner som är avgörande. 

Den har ett bättre kamerasystem. Den har ett mer kraftfullt batteri. Den har mer lagringsutrymme. 

Om skillnaderna ska sammanfattas i tre meningar så har du beskrivningen ovan. Sen är det givetvis upp till dig att avgöra vilka delar som är mest intressanta. Vilka delar du kan tänka dig att kompromissa en aning med och vilka delar du anser är deal-breakers. 

Generellt är det nog så att om du inte är alltför teknik- eller fotointresserad så kommer du långt med P40. Är du däremot ute efter fulländat perfektion i framförallt kameran ska du lägga någon tusenlapp extra och njuta av en fantastisk kamera. 

Nu har du fått mycket kött på benen och kan förhoppningsvis göra ett riktigt bra val utifrån dina förutsättningar.

Här hittar du alla våra tillbehör till Huawei P40 Pro:
https://skalhuset.se/mobiltillbehor/huawei/huawei-p40-pro/

Ha en fortsatt trevlig dag!

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkten har blivit tillagd i varukorgen