• Fri frakt över 300kr
  • Snabba leveranser
  • Öppet köp i 90 dagar

Hur fungerar Apple Airtag?

Airtag – en genväg till det du tappat bort!

Har du någonsin velat ringa dina nycklar när du glömt dem någonstans? Eller se på kartan var du lade ifrån dig din väska? Eller kanske få din plånbok att ropa ”här är jag” när du inte hittar den?

Om du har en iPhone kan du äntligen göra allt det! 

Efter lång tid av rykten och spekulationer har Apple nu släppt sin första helt nya pryl sedan Homepod: Airtag, ett nytt sätt att spåra och hitta dina prylar. 

Även om liknande produkter från Tile har funnits på marknaden en stund, så är Apples spårningspuck en nyhet för många. Därför vill vi försöka svara på några frågor:

1. Vad är Apple Airtag? 

2. Hur kan jag använda Airtag? 

Och, sist men inte minst: 

3. Är Airtag något för mig?

1. Vad är Airtag?

En airtag är en liten rund puckformad hjälpreda som låter dig hitta det du har fäst den på. I grunden fungerar den ungefär som en GPS-sändare, med den skillnaden att Airtag inte använder GPS alls. Istället använder den Hitta-nätet, ett nätverk som består av alla iPhones, iPads och Mac-datorer som finns ute i världen. Genom Hitta-nätet får din telefon eller dator reda på var din airtag ”sågs” senast. Din airtag kan fästas på det allra mesta med hjälp av hållare, så du kan få hjälp at hitta nästan vad som helst. Airtagen drivs av CR2032 3V Litium knappcellsbatterier som du enkelt kan byta själv.
 


[APPLE AIRTAG HÅLLARE MED NYCKELRING GRÅ, 129kr.  Köp här: https://skalhuset.se/mobiltillbehor/apple/apple-airtag/apple-airtag-hallare-med-nyckelring-gra/

2. Hur kan jag använda Airtag?

När du startar din airtag för första gången så parkopplar du den till din telefon. Sedan kan du enkelt använda din telefons Hitta-funktion för att söka upp airtagen, eller be din spårningspuck att spela upp en ljudsignal precis som när du ber någon ringa din telefon för att hitta den. 

Om du har glömt din väska med en airtag någonstans på stan använder du istället Hitta-nätverket. Om väskan till exempel blivit kvar på ett café, så berättar de andra cafégästernas telefoner och/eller surfplattor över iCloud att din airtag finns i närheten. Genom Hitta-funktionen på din iPhone kan du sedan se på var din väska är. Ingen platsdata sparas på din airtag, grannarnas Mac-enheter eller din enhet, och all kommunikation om airtagens plats är helt krypterad. Du kan också spela in ett meddelande eller lämna kontaktuppgifter på din airtag, så att vem som helst med en NFC-kompatibel telefon kan docka sin telefon mot airtagen för att kunna kontakta dig.

En Airtag behöver sitta fast på det du vill kunna hitta. Som tur är finns det tillbehör som låter dig sätta fast en airtag på nästan vad som helst som du vill hålla koll på.

Hållare till nyckelringar låter dig snabbt hitta nycklarna innan du lämnar hemmet, medan längre snoddar kan sättas på resväskan inför flygplatsens bagageband, tåget eller bussen. Med en kabinhake kan du hänga airtagen på ryggsäcken och det mesta annat. Stick-on-hållare kan fästas på vad som helst som har en plan yta, till exempel din laptop, batteriet till din elcykel eller varför inte barnens segeljolle (lugn, airtagen är vattentät på djup upp till 1m). Alla dessa hållare finns i flera material, allt från TPU och silikon till metall och äkta läder. I varje material kan du välja mellan flera färger, till exempel metallhållare i roséguld, nyckelringar i blått, rött, brunt, gult, grått, svart, grönt eller rosa äkta läder, eller silikonhållare i en hel palett av färger (till och med självlysande!).


[APPLE AIRTAG HÅLLARE STICK ON SVART, 129kr. Köp här: https://skalhuset.se/mobiltillbehor/apple/apple-airtag/apple-airtag-hallare-stick-on-svart/

3. Är Airtag något för mig?

Airtags tillhör Apple-familjen, så du behöver en iPhone eller en Mac för att kunna använda dem. Om du har det, och ogillar när prylar kommer bort, kan airtags vara något för dig. Som hjälp i köpbeslutet listar vi här några för- och nackdelar:

Fördelar med Airtag
Lätt att hitta
Den största fördelen är såklart att du nu lätt kan hitta vad du än tappat bort, lika lätt som du kan ringa upp en telefon du lagt någonstans i lägenheten. Att du sedan kan hitta vad som helst, och det nästan lika lätt i andra änden stan som i ditt eget vardagsrum, gör inte saken sämre.

Inte bunden till laddare
I och med att spårningspuckarna drivs av batterier du kan köpa i affären behöver du inte komma ihåg var laddaren är när batteriet börjar ta slut. Det följer upp konceptet med att slippa tappa bort saker på ett bra sätt, tycker vi.

Skydd mot att du spåras
Krypteringen av all information i Hitta-nätverket gör att ingen annan Apple-produkt kan spåra dig, och eftersom inga platsdata sparas vet inte ens Apple var du eller din spårningspuck är eller har varit.

Prisvärd affär i sin helhet
Priset är en fördel, inte minst jämfört med många andra Apple-produkter. Airtags finns tillgängliga i Sverige för 350 kr/styck, eller 4 st. för 1010kr. Det här gör det möjligt att säkra upp flera saker samtidigt, och prisvärt att köpa både Airtag och tillbehör.


[APPLE AIRTAG HÅLLARE MED NYCKELRING OCH KNÄPPE LJUSLILA, 129kr. Köp här: https://skalhuset.se/mobiltillbehor/apple/apple-airtag/apple-airtag-hallare-med-nyckelring-och-knappe-ljuslila/

Nackdelar med Airtag

Den precisionsspårning som spårar upp din airtag i t.ex. bland rummen i din lägenhet fungerar bara för telefoner med ett U1-chip, alltså iPhone 11 eller senare modeller. För äldre telefoner ger spårningsfunktionen som mest ett hum, till exempel vilken adress pucken befinner sig på. 

Ljudet på ring-funktionen kan vara ganska lågt, vilket gör det svårt att höra var pucken är i högljudda miljöer. Vidare fungerar Hitta-nätverket bara när det finns andra Apple-produkter i närheten. Om du till exempel tappat en kamera på skogspromenaden så kommer du alltså få leta med din egen telefon längs promenadstigen för att hitta den. Detta blir naturligtvis lättast om du har en iPhone 11 eller senare.

Eftersom Airtag drivs av vanliga batterier är det enkelt för en tjuv att ta ut dem och stänga av spårningspucken för att inte själv kunna bli spårad. Detta kan enkelt förklaras med att Airtag är en hjälpreda, inte ett stöldskydd.

Sammanfattning

I sammandrag är Apple Airtag ett välkommet nytillskott för iPhoneägare, och en välbehövlig hjälpreda i vardagslivet, oberoende av vad du vill hitta. Allra bäst är den för den som har en iPhone 11 eller senare, men så länge du minns ungefär var du har varit och vad du har gjort så är Airtag ändå ett mycket prisvärt köp!

Produkten har blivit tillagd i varukorgen