• Fri brevfrakt över 300kr
  • Snabba leveranser
  • Öppet köp i 90 dagar

Apple iPhone 14: Allt du vill veta

Enligt tradition släpper Apple en ny modell av iPhone i september. I denna artikeln har vi samlat information om iPhone 14-serien och försökt svara på några vanlig frågor som brukar uppstå i samband med ett nytt släpp från Apple.

Skillnader mot iPhone 13-serien

Modeller

Till Apples stora förvåning sålde iPhone 12 mini och iPhone 13 mini sämre än förväntat, därför har man skrotat den modellen till detta släpp. Istället släpptes två modeller med skärm på 6.1” och två modeller på 6.7”. Man har även valt att flytta runt och ändra modellnamnen lite. Dom senaste två släppen har det varit mini, “vanliga”, Pro och Pro Max. Till detta släpp kom iPhone 14, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Plus samt iPhone 14 Pro Max - dom två första är på 6.1” och dom två sista 6.7”.

Utseende

Äntligen har Apple, åtminstone delvis, gjort sig av med notchen där selfiekamera och Face ID-teknologin sitter. På iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max är denna alltså borttagen, medan den finns kvar på iPhone 14 och iPhone 14 Plus.

Vad gäller färger finns det både lite nytt och lite gammalt. Självklart är både svart och vit kvar, oavsett om du köper en iPhone 14 eller iPhone 14 Pro. iPhone 14 och iPhone 14 Plus kommer dessutom i lila, blå och Apples klassiska (PRODUCT)RED. iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max finns i, utöver svart och vitt, den klassiska guldiga samt nytillskottet djuplila.

Apple gör sitt bästa för att tillfredsställa allas önskemål, men med en sådan stor produktion och miljontals kunder är det svårt. För att lägga till lite ytterligare alternativ tillverkar Apple några egna skal och fodral till iPhone 14 men utbudet brukar oftast inte vara alltför stort.

Däremot finns det en hel uppsjö med tredjepartstillverkare, alla med olika fördelar och inriktningar - med förhoppningen att kunna sälja något som passar just dig. Vi har exempelvis Spigen till iPhone 14, med exempelvis Slim Armor CS som inte bara skyddar utan även har ett inbyggt kortfack.

Många älskar dock originalfärgen på sin telefon och vill inte blanda in massa nya färger, utan vill helt enkelt ha någon slags skydd som samtidigt visar upp telefonens egna färg. Då kan man antingen välja ett helt transparent skal eller ett som även har inbyggda magneter för att kunna erbjuda MagSafe-funktionalitet. Här har vi exempelvis Gear4:s serie Santa Cruz Snap som inte bara är snyggt, utan även erbjuder funktionaliteten med MagSafe till iPhone 14.

Prestanda

iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max har blivit uppdaterade till A16-chippet medan iPhone 14 och iPhone 14 Plus fortsätter med A15-chippet som introducerades till iPhone 13-släppet. Detta, och vissa andra uppdateringar som begränsats till iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max, tror vissa är på grund av den fortsatta bristen av nödvändiga material.

Passar skal till iPhone 13 på iPhone 14?

Även fast designen på alla iPhone 14-modeller är i stort sett identiska till iPhone 13-serien finns det några små detaljer som gör att det inte kommer passa. Men vi erbjuder som vanligt ett stort utbud inom alla kategorier av tillbehör.

iPhone 14: https://skalhuset.se/mobiltillbehor/apple/iphone-14/
iPhone 14 Pro: https://skalhuset.se/mobiltillbehor/apple/iphone-14-pro/
iPhone 14 Plus: https://skalhuset.se/mobiltillbehor/apple/iphone-14-plus/
iPhone 14 Pro Max: https://skalhuset.se/mobiltillbehor/apple/iphone-14-pro-max/

Skalen från iPhone 13 passar förvisso inte iPhone 14, men vissa av skärmskydden funkar till modeller från båda serierna. Eftersom notchen på iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max ser annorlunda ut mot alla modeller från 13-serien har dom helt egna skärmskydd. Skärmskydden som passar iPhone 13 och 13 Pro passar dock till iPhone 14 och dom modeller som passar 13 Pro Max funkar även till iPhone 14 Plus. Kameralinsskydd till iPhone 13-serien passar inte till iPhone 14.
 

WHITESTONE DOME IPHONE 13 PRO MAX SKÄRMSKYDD DOME GLASS 2-PACK, 429kr. Köp här: https://skalhuset.se/iphone-13-pro-max-skarmskydd-dome-glass-2-pack/

ZAGG INVISIBLESHIELD IPHONE 14 PRO MAX SKÄRMSKYDD GLASS ELITE, 349kr. Köp här: https://skalhuset.se/iphone-14-pro-max-skarmskydd-glass-elite/

COPTER IPHONE 13/IPHONE 13 PRO SKÄRMSKYDD ORIGINAL FILM, 159kr. Köp här: https://skalhuset.se/iphone-13-iphone-13-pro-skarmskydd-original-film/

Har iPhone 14 samma kamera som iPhone 13?

Som varje gång det släpps en ny telefon kommer uppdateringar av kameran. Den största skillnaden på den utvändiga designen är att kameran sticker ut ännu lite mer från själva telefonen, samt är större, vilket då gör att skalen för iPhone 13-serien är för små för iPhone 14-serien. 

Denna gång uppdaterades kameran på iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max till en kamera på 48 mp och kapacitet för 8K-videos. iPhone 14 och iPhone 14 Plus fick inga revolutionerande uppdateringar av kameran jämfört med iPhone 13-serien.

Alla fyra modeller av iPhone 14 fick bättre selfiekamera tack vare bland annat autofokus och bättre bländare.

En större kamera innebär automatiskt en större risk för att den ska gå sönder om olyckan är framme. Som tur är har vi massa olika modeller som inte bara erbjuder ett bra skydd för telefonen, utan med just kamerorna i åtanke. Skalet har då det som på engelska brukar kallas för "camshield", alltså ett inbyggt kameralinsskydd för optimal säkerhet. Vi har en del olika skal med kameralinsskydd till iPhone 14 och mer läggs upp varje dag, så håll utkik på sidan om du inte hittar något som passar just idag.

Kommer iPhone 14 med laddare?

Precis som dom två senaste släppen av iPhone, iPhone 12 och 13, kommer iPhone 14 endast med en laddkabel - ingen väggadapter. Det kan du dock självklart köpa hos oss: https://skalhuset.se/laddare-och-kablar/usb-c-laddare/

Något som inte får glömmas bort är MagSafe-laddare till iPhone 14, vilket vi verkligen vill slå ett slag för. Det är ändå 2022, kanske är det dags att sluta hålla på med jobbiga sladdar och helt gå över till trådlöst. Det finns exempelvis stativ med MagSafe, komplett med inbyggd laddare. Perfekt att ha bredvid sängen eller i köket, nästan ett måste till din nya iPhone 14. https://skalhuset.se/laddare-och-kablar/magsafe-laddare/

Självklart får man heller inte glömma bort att det finns ytterligare ett ställe där man ofta fyller på med lite extra batteri - nämligen i bilen. Även här kan man såklart trixa med kablar och simpla hållare, men framtiden är här och den säger bara en sak: MagSafe. Det finns flera olika MagSafe-hållare till iPhone 14, så klart med inbyggd laddare - tillverkad just för att användas i bilen. Det finns några olika modeller, exempelvis sådana man fäster på instrumentpanelen, men även som fästs direkt i luftutblåset. https://skalhuset.se/laddare-och-kablar/biltillbehor/
 

SMARTLINE MOBILLADDARE USB-C PD 20W VIT, 199kr. Köp här: https://skalhuset.se/mobilladdare-usb-c-pd-20w-vit/

JOURNEY MAGSAFE-KOMPATIBEL TRÅDLÖS LADDARE SVART, 399kr. Köp här: https://skalhuset.se/magsafe-kompatibel-tradlos-laddare-svart/

SATECHI MAGNETIC 2-IN-1 WIRELESS CHARGING STAND, 649kr. Köp här: https://skalhuset.se/magnetic-2-in-1-wireless-charging-stand/

Hur snabbt kan iPhone 14 ladda?

Alla modeller av iPhone 14 kan de emot snabbladdning med hjälp av en adapter på 20W eller mer. Har du denna typ av adapter kan du ladda upp till 50% på ca 30 minuter.

Hur lång batteritid har iPhone 14?

Beroende på vilken modell du har, och självklart vad du använder din telefon till, varierar batteriets livslängd normalt mellan 20-30 timmar.

Har iPhone 14 MagSafe?

Som tidigare nämnt har iPhone 14 självklart MagSafe! Funktionen som kom under iPhone 12 är här för att stanna, och vem är inte glad över det? Hundratals olika tillbehör för alla olika användningsområden, både smart och enkelt. Allt beror på vem man frågar, men MagSafe kan nog vara det bästa sedan skivat bröd. Speciellt nu när det gått några år och tredjepartstillverkare “kommit ikapp” och finslipat alla olika produkter.

Tänk på ett tillbehör som du vill ha till din telefon och med ganska hög sannolikhet finns det just ett sådant. Kanske en enkel korthållare till iPhone 14 i snygg färg? Vad sägs om Nudient eller Apple Original? Bland dom kan du hitta allt från gröna till blåa och lila. 

Annars kanske det är ett enkelt stativ man vill ha, perfekt för att kolla på ett bildspel eller få sin dagliga dos av YouTube. Vi har till exempel ett par olika alternativ från MOFT, riktigt smarta men på lite olika sätt - det beror helt på vad man själv tycker är snyggt och bäst för ändamålet.

Vi vill även slå ett slag för Popsockets, en klassiker när det kommer till att enklare kunna greppa och hålla telefonen. Innan har det varit en enkel pop som man klistrar fast på telefonen, men nu när MagSafe kommit har det självklart blivit förändringar. Nu kan du hitta en enklare svart popsocket till iPhone 14, men dom finns även i allt från marmor till fina rymdmönster. Popsockets har även släppt en serie dom kallar “PopWallet+” där du även får en inbyggd korthållare.

Självklart måste vi även nämna MagSafe-laddare till iPhone 14, det finns i alla möjliga utföranden och specialgjorda för olika ändamål. Kanske vill du ha ett enkelt stativ bredvid sängen med en inbyggd AirPods-laddare, som denna från XQISIT eller den här från HyperJuice?

Vissa är sådana som föredrar en rejäl allt-i-en-lösning, där du inte bara har laddare för din iPhone 14, utan även laddar din Apple Watch och AirPods. Favoriter hos oss inom denna kategori är NOMAD Base Station och ALOGIC MagSpeed. Dom kostar några kronor extra, men ack så smidigt! Inte längre behövs det krånglas med massa olika kablar som ska hamna rätt - framtiden är verkligen trådlös.
 

APPLE ORIGINAL KORTHÅLLARE MAGSAFE SADDLE BROWN, 829kr. Köp här: https://skalhuset.se/original-korthallare-magsafe-saddle-brown/

PITAKA MAGEZ SLIDER MAGSAFE POWERBANK CHARGING STATION, 1 199kr. Köp här: https://skalhuset.se/magez-slider-magsafe-powerbank-charging-station/

POPSOCKETS POPWALLET+ FOR MAGSAFE DEEP PERIWINKLE, 409kr. Köp här: https://skalhuset.se/popwallet-for-magsafe-deep-periwinkle/

Är iPhone 14 vattentät?

iPhone 14-serien är inte vattentät men precis som iPhone 12- och 13-serierna har iPhone 14 IP68 vilket betyder att dom kan klara sig i vatten upp till 6m djup i upp till 30 min.

Vad kostar iPhone 14?

Priserna för hela iPhone 14-serien höjdes ett snäpp jämfört med vad vi är vana vid. I samband med lanseringen avslöjade Apple även att priserna på iPhone 13 kommer höjas. Båda dessa höjningar anges vara på grund av den höga inflationen.

Dom priser som satts på iPhone 14-serien landade alltså till slut på 11.995-23.695kr, beroende på vald modell och minneskapaciteten du önskar.

Med en så pass dyr telefon är säkerhet, i alla fall i våra ögon, prio ett. Som tur är finns det många olika stöttåliga skal till iPhone 14 från kända märken som Spigen, Gear4, UAG och Speck

Utöver detta behövs självklart ett riktigt bra skärmskydd och även här finns det lite olika att välja mellan. Det finns bland annat skärmskydd i glas, men även i vanlig plastfilm, beroende på vad man tycker om. Skärmskydd till iPhone 14 kommer med lite olika funktioner, bland annat finns det med privacy-funktion och med blåljusfilter. Tillverkaren ZAGG släpper såklart sin InvisibleShield till iPhone 14-serien, bland annat Glass Elite Privacy - supersmart om man är orolig att andra ska tjuvkika på ens telefon.

Redan nu har vi börjat få in lite olika skärmskydd till iPhone 14 i lager men vi jobbar ständigt med att få upp nya produkter, allt för att ha något som passar just dig.
 

ZAGG INVISIBLESHIELD IPHONE 13 PRO MAX/IPHONE 14 PLUS SKÄRMSKYDD ULTRA ECO, 349kr. Köp här: https://skalhuset.se/iphone-13-pro-max-iphone-14-plus-skarmskydd-ultra-eco/

SPIGEN IPHONE 14 PRO SKÄRMSKYDD GLAS.TR SLIM, 179kr. Köp här: https://skalhuset.se/iphone-14-pro-skarmskydd-glastr-slim/

PANZERGLASS IPHONE 14 PRO MAX SKÄRMSKYDD ULTRA-WIDE FIT EASYALIGNER, 399kr. Köp här: https://skalhuset.se/iphone-14-pro-max-skarmskydd-ultra-wide-fit-easyaligner/

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Varukorg

Summa: 0 kr

Gå till Kassan