• Fri brevfrakt (spårbart från 49kr)
  • Snabba leveranser
  • Öppet köp i 90 dagar

 Fri brevfrakt

 90 dagars öppet köp

iPhone SE 2020 – All information du behöver!

Om du precis som vi är nyfiken på nya iPhone SE har du hittat alldeles rätt. Vi har tittat lite närmre på telefonen och noterat vilka funktioner som finns respektive sparats in på.

iPhone SE är ju en modell från Apple som kommer till ett väldigt skonsamt pris jämfört med premiummodellerna. Då förstår man givetvis att det inte går att räkna med exakt samma prestanda och tekniska detaljstyrka. Detta kan dock vägas upp av att prisklassen inte är i närheten av flaggskeppen i iPhone-serien.

Varför iPhone SE?

Innan vi tittar vidare på telefonens funktioner ska vi bara som hastigast avhandla varför det kan vara en bra idé att titta på denna telefon.

Prislappen är det första som fångar intresset. Många gånger får du betala flera tusenlappar extra, inte bara för funktioner i de högre prisklasserna, utan för en premiumkänsla. Om du har ett telefonintresse som är ganska modest kan det då vara en bra idé att vända blicken mot modeller som inte gör anspråk på att vara det lyxigaste på marknaden.

I iPhone SE får du väldigt mycket av det som finns i dyrare modeller vilket gör att det är en telefon som passar väldigt bra för dig som uppskattar en bra smarttelefon, men inte har behov av det allra senaste på teknikfronten.

För att summera är det en telefon som ger dig det mesta, men inte allt!

Vi går vidare och tittar på några skillnader jämfört med de dyrare modellerna.

Identifiering – Touch ID istället för Face ID

Där de flesta av Apples nya modeller använder sig av identifiering via Face ID kommer SE istället med den klassiska fingeravtryckssensorn. 

För den som vant sig vid ansiktsigenkänning kan det möjligtvis kännas som ett litet steg tillbaka rent teknologiskt. Vår uppfattning är dock att fingeravtryckssensorn är väldigt rapp och låser upp telefonen i stort sett omedelbart.

En aning mindre häftig teknologi vad gäller identifiering alltså. Men ändå ett välfungerande och beprövat koncept som helt klart gör ett stabilt jobb. För dig som haft en äldre modell av iPhone sen tidigare är det alltså ingen skillnad när det kommer till identifikation.

Skärmen – En viss kompromiss med kontraster och svärta

Skärmen är som vanligt en viktig komponent att granska lite närmare och här kan vi se att det finns en viss skillnad gentemot premiummodellerna. Skärmen i SE är att likställa med kvalitén i iPhone 8 och är alltså absolut kvalitativ och högst funktionell. 

I relation till Apples dyrare modeller har den en aning sämre kontrast och svärta. Samtidigt är det kanske inget den genomsnittlige telefonanvändaren kommer att notera alls, det är som sagt fortfarande en väldigt bra skärm.

Skärmen är även en aning mindre jämfört med exempelvis iPhone 11. Den mäter 4,7 tum, men telefonen kommer med en lite bredare kant så ur ett perspektiv av flexibilitet och smidighet är inte SE ett bättre alternativ trots sin något mindre skärm.

Som du ser finns det vissa skillnader att beakta vad gäller skärmen. Framförallt är den en aning mindre och kommer inte med samma kontrast och svärta. För den mindre teknikintresserade är detta dock detaljer som troligtvis går ganska obemärkt förbi.

Skärmen på din iPhone SE 2020 förtjänar att skyddas. Klicka på bilden för att komma till våra skärmskydd eller klicka här.

Kameran – Några detaljer att uppmärksamma

För den som är intresserad av att ha en telefon som levererar i toppklass när det kommer till foto finns det några saker att lägga märke till.

Kameran på baksidan är ensam, vilket får negativa konsekvenser för både optisk zoom och vidvinkel. Här har vi en ganska avsevärd skillnad mot mobilkameror i premiumsegmentet. Kameran äger inte heller samma ljuskänslighet utan tappar en del i funktion när de yttre omständigheterna är suboptimala för fotografering. Detaljrikedomen har en tendens att snabbt minska när ljusförhållanden försämras. Framförallt gäller detta när skymning infaller eller omgivningarna blir mörkare.

Om vi kikar på det positiva kan det noteras att kameran kommer med möjlighet att filma händelser upp till 4K-kvalitet och du kan även spela in i slow-motion. Även goda möjligheter att redigera bilder i efterhand erbjuds.

Vi kan alltså se att det inte är telefonen för dig som är väldigt intresserad av foto och gärna lägger några tusenlappar extra för att få en kamera som fungerar i alla möjliga typer av lägen. Med det sagt måste vi påpeka att det absolut inte på något sätt är en dålig kamera. Det är fortfarande en kamera som är en uppgradering jämfört med tidigare modeller och som fungerar alldeles utmärkt för att fotografera och filma vardagslivet.

Summerat har det gjorts vissa kompromisser med kameran, vilket såklart är en av huvudanledningarna till det förmånliga priset.

Vi går vidare och tittar på några likheter.

Systemchippet – Samma som i premiummodeller!

En mycket positiv nyhet är att systemchippet kommer i samma upplaga som finns i exempelvis iPhone 11 Pro. Detta gör att SE är mycket snabb och väl anpassad för framtida systemförändringar som kommer att ställa högre krav på prestanda. 

Detta uppskattas verkligen då det indikerar att telefonen kommer bibehålla snabbhet och funktionalitet under många år framåt. Annars kan det ibland vara en fara att något billigare modeller inte är lika väl rustade för programuppdateringar, vilket givetvis är surt att erfara när det redan är för sent.

Kanon för dig som är intresserad av den här lite billigare modellen, men är lite bekymrad över funktion i förhållande till rapphet och anpassning till programuppdateringar.

Laddning och vattentålighet – Positiva överraskningar!

Om vi studerar laddningsmöjligheterna för SE kan vi snabbt konstatera att utöver traditionell laddning med sladd erbjuds också möjligheten att ladda telefonen trådlöst. En väldigt användbar funktion som är svår att vänja sig av med när man väl fått prova på det.

Vattentåligheten har också fått lite extra omtanke vilket alltid är uppskattat. 

Två funktioner som vi helt enkelt gillar med SE och visar på att den, trots sin prisklass, fått mycket kärlek och är en telefon med genomtänkta funktioner och finesser rakt igenom.

Självklart har telefonen även tekniskt stöd för i stort sett allt inom Apples ekosystem. Vi tänker då på exempelvis tjänster som Apple TV och videosamtal i FaceTime.

Självklart ska du ladda din nya iPhone SE trådlöst. Klicka på bilden för att komma till våra trådlösa laddare eller klicka här.

Utseende – Är designen snygg?

För dig som är nyfiken på telefonens design kan vi meddela att den i stort påminner väldigt mycket om tidigare modeller. Egentligen en ren kopia på sin föregångare iPhone 8 och en klassiskt snygg, stilren och modern Apple-design. 

Vi avslutar med att besvara några vanliga frågor som ofta uppkommer i samband med släpp av en ny något billigare modell.

Är du inte nöjd med designen så är det bara att köpa till ett skal för att göra mobilen mer personlig och snyggare. Klicka på bilden för att komma till alla våra iPhone SE skal eller klicka här.

Ska jag köpa den här nya modellen eller en begagnad premiummodell?

Här vill vi verkligen rekommendera att du väljer den nya modellen. Ofta kan det röra sig om ungefär samma prisbild och då får man ha med sig att den nya modellen trots allt är bättre anpassad för nya programuppdateringar och att prestandan vanligtvis är betydligt bättre. 

Du säkerställer också att du har ett batteri som är fräscht vilket kan vara ett vanligt problem när du köper en begagnad lur. Många gånger är det ju så att människor säljer sin gamla lur i samband med att batteriet blivit så dåligt att det är dags att byta.

Så, om du står i valet och kvalet mellan dessa alternativ tycker vi fördelarna kraftigt överväger nackdelarna till favör för en ny modell.

Sammanfattning

Efter den här artikeln hoppas vi verkligen att du fått en bra introduktion till iPhone SE och vad du kan förvänta dig att få ut av telefonen. 

Skulle du ha några frågor och funderingar är du givetvis välkommen att höra av dig.

Avslutningsvis vill vi önska dig en fortsatt riktigt trevlig dag!

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkten har blivit tillagd i varukorgen